http://mitrophane.vefblog.net/

  VEF Blog

Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff

el 22-05-2013 21:49

Adéu Sensei!

Fa uns quants anys em vaig voler matar. Em trobava a l'Hôtel de la Demi Lune a Lanamesa, establiment que no devia haver canviat gaire en cinquanta anys. Un ascensor arcaic puja a les tres plantes amb un passadís llarguíssim que tenen la comuna al fons. Em vaig despertar al capvespre amb la certesa absoluta que m'havia de matar. Era evident com el cicle de les estacions. Per què no ho vaig fer? No vaig tenir por. No. Me va fer goda, una mandra incontrolable. Me va fer goda sàller del llit, pujar la cortina, obrir la finestra i saltar. Vaig pensar. Em mataré demà...

 


0 comentaris коментарии
 
 
el 16-05-2013 21:40

Un any amb l'Espinàs

Ressenya publicada a la revista El Temps

Josep Maria Espinàs

 


0 comentaris коментарии
 
 
el 15-05-2013 22:26

Madame Arnoul

Je n'oublierai jamais le jour où j'ai connu Mme Arnoul. C'était au printemps 1995 durant la semaine de Pâques. Malade chez ma grand-mère, j'avais lu, fiévreux, Madame Arnoul le livre de souvenirs que Jean-Noël Pancrazi venait de publier. Je découvris l'un des derniers stylistes français, espèce que je considérais presque perdue depuis la mort de Montherlant. Avec élégance, des phrases pleines de relatifs qui surplombent le récit comme les vérandas et les galeries de la Maison de son enfance, Pancrazi évoque, dans le primer chapitre, le temps du bonheur, la vie de tous les jours à Batna, petite localité sur les hauts plateaux de l'Algérie française oubliée aux confins du désert entre deux cités romaines. L'auteur y retrouve son Arcadie, un royaume d'odeurs et de sensations fragiles. L'enfant, contemplatif, lecteur compulsif, s'évade tous les soirs en regardant à sa fenêtre l'arrivée de l'avion de Paris.

 


0 comentaris коментарии
 
 
el 15-05-2013 22:17

La senyora Arnoul

Mai no oblidaré el dia que vaig conèixer la senyora Arnoul. Era a la primavera del 1995 durant la setmana de Pasqua. Malalt a casa de la padrina, havia llegit, enfebrat, Madame Arnoul el llibre de records que Jean-Noël Pancrazi acabava de publicar. Vaig descobrir un dels darrers estilistes francesos, espècie que considerava quasi perduda des de la mort de Montherlant.

 


0 comentaris коментарии
 
 
el 11-05-2013 15:15

L'arrogància francesa

E-notícies, 11/05/2013

Si la república catalana no fa sentir aviat la seua veu al concert de les nacions, potser adoptaré la ciutadania russa del meu avi Mitrofan Bezsonov per a deixar de portar la creu dels jacobins. França rai, però llur república...

 


 
 
el 10-05-2013 15:33

Portrait de Lluís Companys

Article publié à la revue Cap Catalogne, mai 2013

La Catalogne jouit d'un triste privilège. Le président Lluís Companys, chef du gouvernement catalan pendant la guerre civile espagnole, fut le seul chef de gouvernement élu démocratiquement à avoir été fusillé durant la Seconde Guerre Mondiale. Nous verrons qu'une fois de plus les mythes dépassent nos pauvres existences humaines.

 


0 comentaris коментарии
 
 
el 02-05-2013 18:25

Barcelona, arxiu de la barbaritat

-Núvol, 3/05/2013

Enguany faré cinquanta anys i crec que ja fa massa. ' La forme d'une ville / Change plus vite, hélas! que le cœur d'un mortel. ' Quanta raó tenia el vell Charles.