VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 02-06-2010 à 22:56:05

Salvem la llibreria catalana

Esteve Carrera, El Punt, 2/06/2010

http://www.elpunt.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/176893-una-plana-del-facebook-per-salvar-la-llibreria-catalana-de-perpinya-recull-mes-de-1200-adhesions-en-dos-dies.html

Una plana del Facebook per salvar la Llibreria Catalana de Perpinyà recull més de 1.200 adhesions en dos dies

 

Els escriptors Joan-Daniel Bezsonoff i Joan-Lluís Lluís en són els impulsors

Si voleu que encara hi hagi una llibreria en llengua nostra a Catalunya Nord, compreu-li llibres per a evitar que tanqui aquest lloc tan important per a la catalanitat. Hi podeu comprar i encarregar tots els llibres sobre Catalunya Nord i tots els llibres editats a França si voleu practicar francès. Ajudeu la Llibreria Catalana!» Aquest és el text de presentació de la plana Salvem la Llibreria Catalana de Perpinyà, que ha creat Joan-Daniel Bezsonoff.

La plana del Facebook va ser creada el dilluns 31 de maig a la tarda, i aquest dimecres ja s'hi havien apuntat més de 1.200 persones donant-hi suport.

«És una llibreria especial, és l'única que tenim a Catalunya Nord d'aquest tipus, és un símbol, i crec que s'ha de fer alguna cosa per ajudar en Joan Miquel Touron que porta aquesta llibreria», explica Joan-Daniel Bezsonoff. «Si tots hi comprem un llibre de tant en tant, no tindrà cap més problema per pagar el lloguer», afegeix l'escriptor, que per donar exemple acaba d'encarregar-li el diccionari rus de l'editorial Assimil. Joan-Daniel Bezsonoff també recorda que es poden encarregar llibres a la Llibreria Catalana de Perpinyà per internet i des del sud de l'Albera.

Un altre autor nord-català, Joan-Lluís Lluís, també ha respost a la iniciativa de Joan-Daniel Bezsonoff i és un dels vocals de la plana. Confia que aquesta iniciativa pot fer prendre consciència als nord-catalans de la necessitat de fer les seves compres en aquesta llibreria. «Sabem que hi ha professors nord-catalans que van a comprar els llibres que necessiten a Girona», explica Joan-Lluís Lluís.

Augment de lloguer

Joan Miquel Touron, l'encarregat de la Llibreria Catalana, explica que les vendes han baixat molt. «La crisi ja fa temps que es notava, però d'ençà el mes de gener, no hem venut pràcticament res», diu Joan Miquel Touron. Al rerefons de les dificultats econòmiques de la llibreria, però, també hi ha un problema judicial d'ordre privat: un conflicte entre el llibreter i els propietaris del local, que volen apujar-li el lloguer. «Amb un lloguer que es triplicaria, hem fet els comptes i la Llibreria Catalana té els dies comptats», diu Joan Miquel Touron, El llibreter ha denunciat el cas i el tema és actualment en mans de la justícia