VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 06-04-2010 à 10:25:23

Nord i sud, o no?

En Josep Campmajó

Un  article de Josep Campmajó:  guanyador del Premi Casero 2009, amb Olor de violetes
 http://www.campmajo.cat/2010/04/nord-i-sud-o-no.html
Estic llegint "Un país de butxaca" de Joan Daniel Bezsonoff. No és un llibre qualsevol. Ni cal. Com en Bezsonoff no és un escriptor qualsevol. Ni cal. Fa uns dies, al voltant d'una taula farcida d'embotit i pa amb tomàquet, discutiem amb en Ricard Biel (i altres virtuosos i virtuoses de la conversa) sobre la genialitat d'escriptors no reconeguts com en Pedrolo. O sobre les virtuts oportunistes de fenòmens com en Matthew Three i el mateix Joan Daniel Bezsonoff. No ens vam posar d'acord. I no és greu, gràcies a Déu. O a qui sigui.
Bezsonoff és valent. Està sonat, però és valent. Més enllà de Luís Mariano, Bezsonoff s'atreveix a afirmar la manca de catalanitat de la majoria dels que viuen entre Salses i el Cinca... o més enllà. Ser català transgredeix les normes més sagrades de la racionalitat. Ser català, com recorda en Joan Daniel, és un acte de fe. Un viatge sense retorn cap a enlloc
El nostre és, efectivament, un país de butxaca. De butxaca i de butxaques. El preu imposat per ser català és massa alt com per eludir la necessària negociació. Tarradelles va passar fent-se el despitat. I l'actual futur passat inexistent Estatut ens acosta a l'únic independentisme viable: l'econòmic. Ens hi acosta però no hi fa parada.
 
En Joan Daniel farà escola. Aquí. Perque allà és un estranger. Un estranger adoptat. Aquí, un especímen exòtic que ens cau simpàtic. Mira que en som d'idiotes els catalans. I mira que en son d'idiotes els francesos. Els francesos tenen aquestes coses. No accepten, així com així, a la gent que se sent diferent. I els catalans fem fora als que se saben diferents
Com nosaltres a Espanya, oi?
Llegiu Un pais de butxaca. Llegiu Bezsonoff. No us farà cap mal, espero...

 

 

Commentaires

Josep Campmajó le 16-04-2010 à 12:43:39
Moltes gràcies JD per la reproducció del text. Moltes. Perque va ser un text fet des de l'admiració absoluta.

Ahir els de La Vanguardia em preguntaven quin llibre recomano per Sant Jordi: "Sense cap mena de dubte: "Un país de butxaca". Ens veiem a Girona el 23!

Salut!