VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 01-01-2010 à 10:03:41

Un totxo inútil

                                                                               

                                             dibuix de Sennep

 Al segle XVIII, Voltaire ja es planyia de ‘ l’inondation de mauvais petits livres.’ Què diria ara si s’hagués d’encarar amb totxos sense interès ? Nicholson Baker pretén estudiar ‘ los orígenes de la Segunda Guerra Mundial y el fin de la civilización.’ Quina una ! Sense proposar cap mapa, sense anàlisi, l’autor desgrana anècdotes, retalls de diaris de Nova York i fragments de discursos. M’ha sobtat que no apareguin uns noms tan importants com el mariscal Hindenburg, Georges Bonnet, el general Franco, Leopold III de Bèlgica, l’almirall Wilhem Canaris, el general Gamelin, Edouard Daladier, el canceller Engelbert Dolfuss, Paul Reynaud, Léon Blum. L’autor tampoc cita els acords de Munic, la crisi dels Sudets, ni la ciutat de Danzig. Naturalment tota la bibliografia citada ve en anglès com si les obres escrites en alemany, francès o italià no servissin de res per estudiar la segona guerra mundial. L’únic diari consultat per l’autor és l’Herald Tribune de Nova York. Tampoc ens podem fiar de l’índex. El mariscal Pétain, citat a les pàgines 183 i 184 segons l’índex, no hi apareix pas.

Em demano amb amargor com es poden publicar i traduir llibres tan mediocres com aquest. El lector de bona fe es quedarà en una ignorància total dels esdeveniments. Només el col·leccionista d’aforismes i d’acudits podrà trobar-hi perles com ‘ En cuestiones de guerra soy abstemio —djo London, en un discurso de quince minutos—. Me niego a tomar la primera copa embriagadora. ‘ (pàg. 9) o l’anècdota del jueu alemany que llegeix el Völkischer Beobachter, el principal periòdic nazi on repeteixen que els jueus són els amos del món, perquè ‘Es de de quien están hablando. Durante media hora al día soy alguien. ‘ ( pàg 77)

Sobre el nazisme i els orígens de la segona guerra mundial tema existeixen molts clàssics com el Diccionario crítico de mitos y símbolos del nazismo de Rosa Sala, La politique extérieure de la France, La décadence 1932-1939 de Duroselle, l’admirable Les Français de l’an Quarante de Jean-Louis Crémieux-Brilhac, The rise and fall of the Third Reich de William L. Shirer o fins i tot les memòries d’Albert Speer. Llegiu un d’aquests llibres i no perdeu diners i temps amb aquesta nul·litat.