VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 14-04-2009 à 13:32:37

El museu del cinema

                                                      

 

 

    Ojatz bona gent! Alegratz-vos! Avui no us parlaré ni de la malaguanyada ORTF ni de Frank Sinatra. Aquest estiu, vaig passar per la nova seu del Punt on volia adquirir el Gran diccionari 62 a cura de Lluís López del Castillo ( una obra excel.lent que us recomani ). Me'n vaig aprofitar per visitar un museu gironí que no coneixia: el museu del cinema. Aneu a la plaça de la Constitució al corn oposat a la llibreria 22. Aquest és un museu força ben fet, amb una bona biblioteca, on organitzen cicles. Les explicacions — en català, castellà, francès i anglès — són clares i precises. Vaig notar un error només, sense importància a més. Sota una foto, els responsables del museu van confondre l'estrena de la comèdia musical My fair lady ( amb Julie Andrews en el paper principal ) inspirat de llibre de Shaw amb la seua adaptació cinematogràfica de George Cukor ( amb Audrey Hepburn. Calia que hi al·ludís )

Remuntant-se quasi a l'home de Taltaüll, els responsables del museu han concebut una reconstitució plausible de la història del setè art. Les sales dedicades als segles XVIII i XIX m'han apassionat. De debò. Vaig tenir la sort de descobrir el museu al mateix temps que una jove parella i llur fill. Calia sentir els alegrois del mainatge en veure els diorames que agradaven tant als hostes de la pensió Vauquer.

També recordi una vista molt bella i poètica dels molls del Tàmesi al començament del segle XIX. Durant la visita, em vaig adonar també de la decadència de França ( accentuada, al meu parer, pel jacobinisme esterilitzador ) que, als segles XVIII i XIX, era capdavantera en les arts i en les ciències. En aquell temps, cal recordar que la majoria dels ciutadans francesos no parlaven francès...Ara que la llengua de Voltaire (valdria més dir la llengua de la Claire Chazal o de Nique Ta Mère...) s'ha imposat arreu de l'estat, es va convertint en una mena de patuès de luxe, un xic més parlat que el català...Si aquestes línies us han donat ganes de visitar aquest museu, segur que hi tornareu. És tan ric que unes quantes visites em sembla necessàries.