VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 07-03-2009 à 18:53:02

Diccionari de Pla

Com molts rossellonesos, em vaig aprofitar de la commemoració de la victòria dels aliats per agafar vitamines catalanes a Girona. Vaig menjar una paella a la Rambla. Vaig beure canyes a l'ombra de les voltes de la plaça del Vi i vaig córrer a les principals llibreries de la ciutat. M'encanta l'arcaisme i el desgavell, la frescor i la pau que es respiren a la llibreria Gelí del carrer de l'Argenteria. Vaig comprar-hi el Diccionari Pla de literatura establert per
Valentí Puig. Se n'ha parlat a manta en aquest diari. Abans de tot, s'ha de saludar aquesta idea excel·lent de recollir, a les obres completes de Josep Pla, els pensaments del mestre sobre la literatura, els escriptors i les llengües en què s'expressen. Com totes les bones idees, és una idea senzilla. Ara, potser tindrem un diccionari Pla dels topònims, Pla i la política, Pla i les paelles, Pla i les dones, Pla i el vi. I , quan seré vell, us prometi d'escriure En Bezsonoff, lector de Pla.

Quan vaig fullejar el diccionari aquest, vaig retrobar la paraula màgica de Pla. Després del primer embadaliment, tinc ganes de matisar. M'ha sorprès de no trobar cap menció d'Henry de Montherlant o de Graham Greene. La seua nota sobre el meu compatriota Nabokov m'ha empipat i entristit. En Pla devia estar molt cansat aquell dia. Com més m'endinsava en la lectura, més em sentia decebut. No retrobava el to de Pla, la seua veu i la seua mirada desenganyada sobre el món. Llegint fragments, deslligats els uns dels altres, quasi tot el perfum de Pla s'esbrava. Al meu parer, l'obra planiana constitueix un conjunt, un " tot " Frase rere frase, clafertes de prosaïsmes i provocacions xucoses, Pla recrea un món. Les seues evocacions de les planes flamenques, posem per cas, en Una aventura al Canal o de les nits d'estiu a la rambla de Sant Feliu de Guíxols et donen la il·lusió que a vegades la vida és bonica i té potser un sentit.