VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 02-11-2022 à 18:34:13

Ressenya de Manolo Sánchez Vidagany

 

 


 

 

 

Facebook

Manolo Sánchez Vidagany

 

 

 

He aprofitat aquests dies de festa per llegir la novel·la "El diable es va aturar a Orà, obra de l'escriptor Joan-Daniel Bezsoff, nascut a Perpinyà el 1963.


L'autor situa l'acció de la novel·la a Orà, a L'Algèria francesa, els anys previs al procés que finalitzarà amb la independència d'aquest país el 1961. Aquest és el rerefons de la novel·la, com també ho és a altres llibres del mateix autor, com "Matar De Gaulle".

"El diable es va aturar a Orà", és en realitat un thriller, on els personatges principals de l'obra: el comissari Ferrandis i l'inspector Bensoussan es fan càrrec d'un cas d'assassinats en sèrie.

Orà, que tal com diu al llibre era aleshores "la cinquena ciutat de França", ens apareix descrita d'una manera magistral, trobem els cafès, cinemes, avingudes i barris, de manera que ens endinsa molt fàcilment en la trama.
Allò que més m'ha colpit, però, és la descripció, molt acurada, dels personatges. En aquest cas allò més curiós són els orígens valencians del comissari Ferrandis, la família del qual s'hi assenta a Orà després d'emigrar des de el Fondó de les Neus, (el Vinalopó Mitjà) i que no seran els únics personatges de la novel·la que parlaran Valencià. 

M'agraden molt els relats que descriuen situacions històriques especials, m'ha fet pensar molt la situació de la majoria dels personatges que transiten per aquest llibre, que en pocs anys passaràn de ser ciutadans francesos a "pied noirs", així com els habitants d'Orà d'origen magribí, que ens pocs anys esdevindran ciutadans de la República independent d'Algèria, ocorreguda recordem el 1961, situació impensable als anys que transcorre la novel·la, cap a meitat dels cinquanta del segle XX.

 No donaré més dades per no fer-ne un "spoiler", recomane la lectura d'aquest llibre que de segur no us decebrà, recordeu nom "El diable es va aturar a Orà", escrit per Joan-Daniel Bezsonoff.