VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 08-01-2021 à 17:16:15

El petit Màxim

 

                       L'Indépendant, 3 de gener del 2021

 

Vivim una època ben estranya. Allò que hauria de ser normal ha esdevingut extraordinari. Com molta gent m’he emocionat sentint un mainatge cantant en català a la televisió francesa. Els catalans de França no paguem impostos per rebre la televisió ? És normal que hi tinguem tan poques hores amb programes en llengua nostra sense parlar de France Bleue Roussillon ? Sort de Ràdio Arrels…

Tots els diaris dels Països Catalans han parlat del petit Maxime Cayuela de Perpinyà a València, de Lleida a Mallorca. He sentit a dir que han pujat periodistes (jornalites) de televisions catalanes per entrevisar-se amb ell.

Tinc l’honor d’haver presenciat els « débuts » del petit Maxime quan tenia cinc anyets. El seu padrí, Claude Cayuela, és amic dels meus pares perquè cantent junts a la coral canoarda Les Veus de la Prada dirigida per la senyora Maria Sanchiz. Després d’un concert a la sala Claude Nougaro (Claudi Nogaron en occità) de Cànoes, vam fer una repeixada i el petit Maxime va agafar el micro per cantar-nos cançons i explicar carallades durant uns deu minuts. No hi va haver manera que acabés i el padrí li va atudar el micro. I el nin tenia llavors cinc anys i creieu-me que ho feia prou bé per la seva edat (l’atge)! Tot una bèstia escènica…Ja prometia. Si hi ha un poc de sort, podrà acabar sent el nostre Joselito.

Potser coneixeu l’avi Claude Cayuela. Durant una colla d’anys va presentar la Nit de la Cançó amb la seva ollada a Sant Joan Pla de Corts. Hi vaig anar un cop i em va impressionar el talent d’en Cayuela  i el model de llengua que fa servir : una barreja molt intel·ligent a mig camí entre la parla de cada dia i la llengua literària. Un model d’elegància i de bon gust. Desitgi una gran carrera a en Màxim, aquest petit i gran ambaixador de la nostra cultura.

  @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:0 0 0 0 0 0 0 0 0 0; mso-font-charset:1; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;}@font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1073786111 1 0 415 0;}@font-face {font-family:Georgia; panose-1:2 4 5 2 5 4 5 2 3 3; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:647 0 0 0 159 0;}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:Calibri; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}p {mso-style-priority:99; mso-margin-top-alt:auto; margin-right:0cm; mso-margin-bottom-alt:auto; margin-left:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin;}.MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-family:Calibri; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}div.WordSection1 {page:WordSection1;}