VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 03-07-2015 à 23:34:13

Entrevista a E-notícies

E-notícies, 3/07/2015

 

 

 

 


Si voleu tenir la resposta, llegiu el llibre. No ho puc revelar tot...


Al contrari. Si el francès mitjà no considera Espanya com un país seriós, el nord català ara sent un sentiment d'inferioritat cap al Principat vist com una petita Califòrnia. Barcelona constitueix un somni, un referent important per la gent.




No sóc historiador. Repeteixo el que el he llegit en molts llibres sobre la història del Rosselló.



No. No juguen a la mateixa divisió. Lluís XIV va prohibir l'ús del català, però és el rei Sol. Va protegir les arts i la literatura. Li devem el palau de Versalles i moltes meravelles. Pel que sé, el seu descendent Felip V no li arribava a la sola de les sabates.


 


Si creieu tot el que dic, aneu malament, senyor Rius. La llengua heretada dels avis, que va travessar els segles des dels romans, està agonitzant, però hi ha molts brots. Una certa revifalla es pot produir si els catalans del nord ho volen de debò.



Ho mantinc. Des de fa tres segles, els governs francesos successius van escanyar la nostra parla/




És per això que he escrit aquest llibre. He mirat de descriure la realitat amb objectivitat. Hem d'anar més enllà dels clixés sentimentals.


Ell, jo i tants més, ho fem perquè creiem que és just.


Sí. Königsberg fou una ciutat alemanya durant vuit segles. Hi va néixer Immanuel Kant i, des del 1945, és una ciutat russa. Igual per l'antiga Breslau que ara es troba a Polònia.

Podríem citar el cas de la Louisiana on el francès fou la llengua majoritària durant molts anys. El gran Sidney Bechet, l'autor de ' Petite fleur ', era francòfon.

 

https://www.youtube.com/watch?v=J7u9x50GGGs


- Compara Lenin amb un "gran criminal". Quin és el pitjor criminal de la història per a vostè?

No seré gaire original i diré Adolf Hitler.


 

Commentaires

Oleksiy le 04-07-2015 à 20:15:52
Voldria matisar allò de "prussians, silesians"

Els alemanys van conquerir les terres de Silèsia, Pomerània, Prússia i assimilar la població local gairebé sense deixar-ne rastres. Durant sis segles van ser part de l'àrea cultural alemanya aportant-hi personatges tan importants com ara Kant, Herder, Lessing, etc.

El 1945, Stalin va annexionar per raons estratègiques la part nord de Prússia Oriental i deixar que Polònia, com a seu aliat, "recuperi" els terrenys restants de Prússia, Pomerània i Silèsia, antigament poblades per eslaus. Els milions d'alemanys van ser expulsats i els russos es van dedicar a esborrar tot allò alemany a la seva part, i els polonesos van restaurar el patrimoni cultural com si fos d'ells (p.e. els centres històrics de Breslau-Wrocław, Danzig-Gdańsk). Els comunistes parlaven de restablir la "justícia històrica", però ho van fer pitjor que els feudals alemanys: aquests imposaven el seu poder sobre els autòctons, però els comunistes despoblaven els terrenys ocupats i hi manaven gent desarrelada d'altres llocs que ni numèricament abastava per reemplaçar els alemanys desterrats. Aquesta política ha destruït el conjunt històric-cultural d'aquells terrenys sense poder crear-hi un substitut més o menys comparable.

On cap una comparació amb Catalunya-Nord? Només en el període inicial dels territoris de l'"Est Alemany": Invasió i assimilació. França, enamorada de la seva grandària cultural, no vol veure que no fa res per revertir a Catalunya-Nord l'actitud d'"invasor superior" ni adonar-se que el dominat té una cultura gens inferior, com FA SEGLES va ser el cas dels eslaus i prussos a l'Est d'Alemanya.