VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 16-08-2014 à 12:15:44

El tresor del rei

E-notícies, 16/08/2014

 

 

 

 

 


Fins a l'estiu de l'any 1944, Königsberg, la pàtria d'Immanuel Kant, era una ciutat molt bonica. Posseïa un patrimoni exepcional, la més gran llibreria d'Europa i un casc antic intacte, preservat de les guerres de vuit segles ençà.


Des del gener del 1945 no en queda quasi res, llevat d'algunes vil·les als afores, de la tomba de Kant i pocs edificis. L'Exèrcit Roig va conquerir la Prússia Oriental i el nord de la província es va incorporar a l'URSS. Van expulsar els darrers alemanys que hi havien restat. Königsberg va esdevenir Kaliningrad. De vuit segles de presència alemanya no queda quasi res a la superfície tret de la catedral.


Ara, cada cop que fan excavacions en algun lloc de la ciutat, tot el passat germànic ressorgeix com Tenochtitlan que dorm sota la Ciutat de Mèxic. Sota les ruïnes del castell de Königsberg,on es coronaven els reis de Prússia, encara es trobaria la famosa Cambra d'Ambre D'ençà de la fi de la segona guerra mundial, moltes ciutats han tornat a néixer com Dresden, Varsòvia, Beauvais, Breslau (àlies Wrocław) tals com eren el 1939.


Uns enamorats de Königsberg han fet un somni. Voldrien reconstruir l'antic centre de la ciutat, ocupat actualment per jardins, solars i avingudes soviètiques. L'arquitecte rus Arthur Samitz encapçala aquest projecte gegantí que podria atreure milers de turistes nostàlgics. Doneu un cop d'ull a la seva web i podreu fer-vos una idea de l'esplendor de la ciutat. https://www.youtube.com/watch?v=4OoQRyd5mkU


Potser els somnis poden transformar-se en pedres.