VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 02-05-2014 à 15:29:01

Rugbi

 

   

 

 

L'assassinat col·lectiu i programat de la llengua catalana a la Catalunya Nord—tan present antany i confidencial ara per no dir crepuscular— ha deixat mala consciència a la gent, òrfena de la seua catalanitat. Aquest buit l'han mirat d'emplenar amb substitutius com la sardana i sobretot el rugbi.

No vull pas ser desagradable i no m'allargassaré amb la USAP i la seua catalanitat de fira. Uns quants crits, una profusió de senyeres i la cançó L'Estaca cantada fora del seu context, mai no han constituït el pòsit d'una cultura catalana.

Quin esport més paradoxal que el rugbi en que per avançar cal passar la pilota enrere ! Sense entrar en les subtileses del joc, s'ha de saber que existeixen dues variants. El rugbi de quinze i el rugbi de tretze. El 15 (representat per la USAP a Perpinyà) té més afició que el 13 (els Dragons Catalans, ex 13 catalan) El rugbi de 13 s'assembla més al futbol, més viu, més àgil que el 15. Els duels interminables d'artilleria al 15 poden avorrir el neòfit. En canvi, quan tot l'equip ataca i la pilota circula, el joc es transforma en un espectacle apassionant.

La famosa tercera mitja part constitueix la llegenda d'aquest esport. Els socis dels dos equips rivals solen fraternitzar en les tavernes a la salut del rugbi. Hi pot haver cops de puny i moscats com als films irlandesos de John Ford, sense dolenteria però. En podreu parlar amb dues antigues glòries.

Barend Britz, colós de 202 centímetres, jugador natural de Warmbad, petita estació balneària al nord de l'Àfrica del Sud, i amo del bar Bar and Britz a la plaça de la República.

Jean-François Imbernon, 197 centímetres només, guanyador amb la selecció francesa del Gran Slam el 1977 i 1981.


El rugbi s'ha convertit en un esport realment internacional amb la incorporació de noves nacions com Itàlia i l'Argentina. Enyori el ' rugbi cassolet ' d'abans quan el padrí s'aixecava un diumenge a l'alba i se n'anava, amb un vell autocar, a una ciutat llunyana d'Occitània. A la fi del partit, tots els espectadors es reconciliaven cridant : ' l'arbitre al canal! ' Sempre passava algun canal a la vora dels estadis perquè el públic s'entretingués espatant els arbitres abans de beure una darrera copa amb una alegria un bri melangiosa.