VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 05-11-2013 à 11:12:16

Les llengües que no han tingut sort

Núvol, 5/11/2013 

                                                                                  

                                                                                                                     Eugène Marais

 


Hi ha molts sud-africans i molts catalans que no entenen que un perpinyanès com jo pugui estudiar una llengua tan poc parlada com l'afrikaans, aquesta filla del neerlandès que s'ha desenvolupat a l'Àfrica del Sud. Una llengua és un pont cap a una altra cultura.

 

 

L'anglès i també el francès ens permeten viatjar arreu del món. D'altres llengües com l'alemany, el rus, l'italià, el castellà, el portuguès són molt parlades i trobes sense esforç els clàssics de les seues literatures traduïts. Quantes traduccions del Quixot o de Dant !


El domini de les parles que no han tingut tanta sort com l'afrikaans, el català, el romanès, el basc, el danès, l'hongarès, l'occità, el polonès etc. ens obre un món desconegut i meravellós. Uns poetes genials com Mihai Eminescu, Frederic Mistral, Jon Mirande ; uns bons novel·listes com Camil Petrescu, Miklós Bánffy són presoners dels límits de llur llengua. Mereixerien que els coneguessin a l'estranger.


Crec que val la pena estudiar afrikaans només per llegir Eugène Marais en versió original. El seu llibre Die Siel van die Mier (l'ànima de la formiga) ha estat afusellat per Maurice Maeterlinck a La vie des Termites. Maeterlinck era flamenc i llegia l'afrikaans amb la facilitat que tenen per nosaltres l'occità o l'italià. Marais va denunciar-lo però, faltat de diners, es va aturar a mig camí. La història literària tragina tantes injustícies com un riu que s'enduu troncs corcats.


 

Commentaires

Olivier Derca le 11-11-2013 à 11:57:21
Una pensada també a les llengües precolombines com el nahuatl o el maya que només sobreviuen avui gràcies al orgull de les poblacions dites indígenes.