VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 26-08-2013 à 14:10:08

Es pot salvar Espanya?

E-notícies, 26/08/2013

 

 

 

 

 

 

La unitat territorial de l'estat espanyol és greument amenaçada. Si Catalunya accedeix a la independència, una república basca no trigarà a seguir-la.

Si era el Jomini del govern espanyol, mit aquí les mesures que aplicaria per salvar la integritat territorial d'Espanya.


1/ Caldria que SM don Joan Carles I anés a Montserrat i demanés perdó als catalans per totes les persecucions legals contra la llengua catalana d'ençà dels decrets de Nova Planta.


2/ Caldria que el català fos llengua oficial a tot l'estat com el francès al Canadà. Als territoris castellans, bascos i gallecs, el català apareixeria només en els edificis administratius i un grapat de funcionaris sabrien parlar la segona llengua de l'estat.

Tots els petits espanyols haurien de tenir una iniciació a la llengua catalana.


3/ Caldria reconèixer la pluralitat nacional de l'estat espanyol.

 

4/ Caldria que la Generalitat pogués controlar 50% dels impostos pagats a Catalunya.


5/ Caldria que Catalunya tingués seleccions nacionals als principals esports com Tahiti (territori francès), Escòcia, el País de Gal·les.


6/ Caldria que el regne d'Espanya denunciés la política lingüística de França i exigís que França respectés les llengües basca, catalana i occitana parlades a cada banda deL Pirineu.


Si totes aquestes condicions fossin respectades, no sé si encara es podria salvar Sefarad. Crec que és massa tard. Si més no, Espanya, gràcies a la seua llengua i la seua cultura, restarà un país important i possiblement més respectat per haver acceptat les lliçons de la democràcia, per doloroses que siguin.

 

Commentaires

Vinocell le 05-09-2013 à 21:25:55
Juan Carlos Moreno Cabrera , lingüista espanyol i catedràtic de Lingüística General a la Universitat Autònoma de Madrid:

1) "L'euskera és més útil a l'Estat Espanyol que l'anglès"

2) "Tots els escolars de l'Estat Espanyol haurien de saber almenys dues llengües espanyoles"