VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 05-06-2013 à 18:49:18

A les envistes del Paradís

EL TEMPS  28/05/2013

 

Joan Becat i Rajau

L’indépendance de la Catalogne, quel avenir ? de la dictature franquiste à l’autonomie et à l’autodétermination

Editorial Terra Nostra

Codalet 2013

 

 

 

 

 

A les envistes del Paradís


La Catalunya del Nord és separada de la resta de les terres catalanes des de fa més de tres segles, però tot el procés d'independència al Principat no la deixa pas indiferent. Suscita, ans al contrari, debats apassionats i apassionants. Sense cap pretensió científica, confiant en el meu propi criteri que tantes vegades m'ha enganyat, diré que la majoria dels catalans del nord acullen els esdeveniments actuals amb una incredulitat simpàtica. No s'ho acaben de creure ben ben bé que Catalunya pugui accedir a la sobirania. Estic parlant naturalment dels catalans més afrancesats i no dels catalanistes ja convençuts.

En aquest procés d'alliberament nacional, les comarques nord-catalanes poden aportar llur pedreta per tal de convèncer l'estat francès de la innocuïtat d'una república catalana. Com molta gent, sentia una impaciència neguitosa fins al moment quan vaig descobrir L'indépendance de la Catalogne, quel avenir? De la dictature franquiste à l'autonomie et à l'autodétermination de Joan Becat. Al seu darrer llibre, Becat, conegut catedràtic de geografia a la universitat de Perpinyà i membre de l'IEC, mostra ben bé que res d'important a Europa no pot passar sense l'acord previ de França i Alemanya. ' La posició de França tindrà un pes determinant, i probablement el major dins una eventual accessió de Catalunya a la independència, (…) més que qualsevol altre estat europeu —llevat d'Espanya— ella és directament concernida: tindrà una frontera comuna i, dins els seu territori, té una zona de llengua catalana. ' ( pàg 62 ) Becat, que treballa des de fa tants anys per a la cultura catalana, s'adreça aquí a un públic francòfon. La versió catalana que acompanya el text francès original podria constituir perfectament un decàleg, una Bíblia argumentada pel patriota català. L'autor ha concebut aquest assaig per a explicar elements essencials de la història de Catalunya i la seua evolució actual. Amb un rigor científic, sense cedir mai a l'entusiasme, a l'embadaliment enganyador, Becat observa el fenònem amb la independència d'esperit, la neutralitat d'un habitant de Sírius. El professor Becat, amb la fredor de les xifres i de les estadístiques, aposta brillantment per la independència de Catalunya.

No vull pas divulgar massa la matèria d'aquest llibre riquíssim i convidi tots els nacionalistes catalans a llegir-lo. Si considerem que la línia divisòria dels Pirineus passa per les Corberes i pels estanys del baix Llenguadoc, podem afirmar que aquest assaig de primera categoria aporta un desmentiment al famós pensament de Blaise Pascal ' Vérité en deçà des Pyrénées, erreur au delà. '


http://mitrophane.vefblog.net/