VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 01-06-2013 à 20:05:14

La llengua de la república catalana

E-notícies, 1/06/2013

 

 

 

 


Sentimentalment, m'estimaria més que el català fos l'única llengua oficial de la futura república catalana, però no podem pas oblidar la realitat actual i la història.


Crec que l'única llengua nacional de Catalunya hauria de ser la catalana. Inspirant-nos en la legislació finlandesa, podríem proclamar el castellà i l'occità llengües cooficials als municipis on més de 20% dels habitants parlen aquests idiomes.

Els finlandesos respeten tant el suec que el 1945, després de l'evacuació de la Carèlia occidental annexionada per Stalin, els refugiats de llengua finesa van haver d'instal·lar-se a pobles finesos per tal de no malmetre el fràgil equilibri lingüístic.


En una Catalunya independent, tots els funcionaris haurien de dominar les dues o tres llengües oficials (segons la zona), però a l'exèrcit i a la polícia, per raons pràctiques, el català seria la llengua de comandament.


Si algun dia les comarques septentrionals tornessin sota la sobirania de la mare pàtria, el francès i l'occità a la Fenolleda serien cooficials com el castellà? A hores d'ara aquestes consideracions poden semblar utòpiques i val més dedicar-se a la consolidació de la independència.