VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 04-03-2013 à 20:53:50

La melangia dels esquimals

  Núvol, 4/03/2013

 

 

 

 

 


Amb els anys, he arribat a una trista conclusió. Al sud de l'Albera, molta gent no es pren seriosament això de la Catalunya Nord. Per la majoria dels catalans del Principat, la gent del Rosselló i de les altres comarques del Nord sem pas / no som catalans de debò sinó els habitants d'un annex estrany de l'Empordà, uns cosins llunyans que no formem part realment de la família, uns exòtics escapats de poc de les escombraries de la història.


Ens accepten a taula només quan podem presentar un curriculum vitae tan tic com el d'Arístides Maillol o Jacint Rigau. Els altres som uns desgraciats que parlem un català esguerrat. Si mai hem conservat unes paraules clàssiques oblidades al sud com llur, cercar, quelcom, cambra sempre l'atribueixen a la influència del francès mentre que mai no qüestionaran les similituds amb el castellà.


Acabi de tenir una altra prova del desafecte de Catalunya Nord al sud. Diuen que volen tancar la corresponsalia de Perpinyà per tal de fer estalvis. Molt bé...Els dirigents de TV3 no han entès el paper vital que té la televisió catalana pel prestigi i la modernitat de la nostra llengua. Ja se sap que els periodistes de TV3 s'interessen més per les botelles de butà que exploten a Burgos o les processions de Sevilla que per la Catalunya Nord. Fins ara, malgrat tot, Pere Codonyan i Thierry Masdeu podien mostrar a tots els catalans el que passa a casa nostra/vostra i que aquí també hi ha una vida i una cultura en català.


Ara que tanta gent entreveu el dia de la indepèndencia, em sembla que és moment particularment mal triat per tancar la corresponsalia de Perpinyà. Sense les terres de nord, Catalunya no seria ben bé una nació sinó un conjunt de províncies espanyoles. Gràcies a nosaltres, podeu dir que una persona pot ser catalana sense tenir la ciutadania espanyola. Nosaltres som la prova viva que Catalunya va existir i que encara té futur. Tenim menester de vosaltres però vosaltres també ens necessiteu.

Francament, us imagineu un Nadal sense torrons, un estiu sense sol i un informatiu de TV3 sense Pere Codonyan? Que TV3 no deixi Catalunya Nord mig condormida per deixar-nos sense vida. Jo també somiï una pàtria completa.

 

Commentaires

Vinocell le 16-03-2013 à 09:50:20
És clar que hi ha, abans de tot, la "conjoncturalitat" de la cultura catalana (el tancament d'una bressola, la fi de TVCI, ...) que pateix de la crisi. Però també la falta de cooperació transfontalera, si hi hagués hagut moltes empreses nord-catalanes per invertir en la publicitat a TV3 i conquerir el mercat sud-català les coses no anirien tan malament!
jriart le 05-03-2013 à 16:52:39
Veig pas lo que hi ha marcat, més és pas la sallida per anar cap a Millars?

Sinó, com ho farem? Com podrem. Com sempre.

Au, bona tarda quand memes.
Francesc le 04-03-2013 à 23:58:03
No, senyor Bezsonoff, no! I tant que us estimem! Jo sóc de la Catalunya Sud i, com molts com jo, us estimem! No defalliu, si us plau!!! Endavant!