VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 24-07-2012 à 12:06:21

El desastre

E-notícies, 24/07/2012


El dissabte 21 de juliol celebràvem en un restaurant de Bellestar de la Frontera, a Occitània, el vuitantè aniversari de la meua tia. Al mig del dinar, una fumatera es va aixecar. Un nou incendi s'havia declarat entre Rodès i Bulaternera. Es va salvar per miracle el priorat de Serrabona, joia de l'art romànic. Molts poetes han parlat molt millor que jo d'aquest lloc on els nostres avantpassats van edificar una meravella mineral enmig d'una vegetació torturada i torçuda per tots els vents.


L'endemà, després d'una llarga midgdiada, quan vaig veure l'horrible caputxó gris i blanquinós que s'elevava a dalt de l'Albera confessi que quasibé vaig plorar. El senyor Roca, un veí, em va dir, amb una gran tristor, ' Tot l'Empordà és rostinyat. '

Visc a quaranta minuts de Figueres on tinc parents. El meu avi Montalat procedia de Sant Llorenç de la Muga. Conec totes les esglésies, totes les rutotes entre les vinyes i els alzinars, els bons restaurants, els bars frescos i sorollosos, les mirandes damunt la nostra mar. He passat tantes estones delicioses amb l'Horaci vora el pantà de Boadella, m'he creuat amb tants pastres i llurs ramats de fedes, he comprat tants llibres a les llibreries empordaneses.


Pensi en els amics afligits, els cosins tristos, la gent que ho ha tot perdut. Tots aquells incendis infernals em recorden la mala gent que vol assassinar la llengua catalana.