VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 23-07-2012 à 20:25:10

El comte del Rosselló

E-notícies, 23/07/2012

   

Suposi que la majoria dels lectors d'aquesta revista saben que Rosselló no és un només el nom d'un carrer important de Barcelona i un cognom molt corrent a Mallorca. El Rosselló és també una comarca catalana, actualment sota administració francesa. Històricament i geogràfica, el Rosselló és la plana de Perpinyà. Solen considerar que els seus límits són el Tec (fins al Voló, la Marenda i l'Albera formen part del Rosselló i no del Vallespir) el coll Ternera, les Corberes. Sovint s'han designat les terres catalanes al nord de l'Albera sota el nom de Rosselló. Des de fa uns trenta anys, la denominació Catalunya Nord (amb variants possibles com la Catalunya del Nord, la Catalunya Nord) es va imposant. La ràdio més escoltada a casa nostra és ' Radio Catalogne Nord.'


M'he assabentat recentment que sa Majestat don Joan Carles I, rei d'Espanya, era, entre molt més títols, comte del Rosselló. He llegit en la premsa que algunes persones han escrit al Consell General del departament del Pirineu Oriental per reclamar la supresió d'aquest títol.


No sóc ni historiador ni genealogista. Igual que el negre de Surinam. Ara, em sembla evident que no s'han adreçat als millors interlocutors. França és una república que no reconeix cap títol de noblesa. La llei de la República autoritza els ' titres de courtoisie' heretats de l'antic règim, però es desinteressa d'aquest tema.



No entraré pas en la querelles dinàstiques que desorientarien els lectors. Només diré que els orleanistes podran dirigir-se a Henri d'Orléans, comte de París.

Els legitimistes, en canvi, hauran d'escriure a Lluís XX de França, àlies don Luis Alfonso Gonzalo Víctor Manuel Marco de Borbón y Martínez-Bordiú, comte d'Anjou. Aneu a saber. Potser que el bon home treurà al seu cosí Joan Carles el títol de comte de Rosselló. El rei d'Espanya ja deu tenir prou problemes amb els seus parents don Sixto Enrique de Borbón-Parma y Bourbon i don Carlos Javier de Borbón-Parma y Orange-Nassau.


Pari, perquè ja he perdut el fil.