VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 23-06-2012 à 14:42:07

En la mort de Renat Botet

E-notícies, 23/06/2012

 

 

 

 

 

 


Tots els amants de la llengua catalana coneixen Renat Botet, autor d'un magistral diccionari on va recollir, durant 40 anys, totes les expressions i paraules específiques de la Catalunya del Nord.


El vaig conèixer el 1996 quan vaig publicar la meua primera novel·la ' Les rambles de Saigon ' que va resumir amb aquesta fórmula definitiva :

' Ets escrit Saigon cochon. '


Era un home deliciós, amb un sentit de l'humor molt pagès i una erudició universitària. Quantes presentacions, quantes signatures, quantes diades de Sant Jordi vam fer junts a Cotlliure, Sant Nazari, Perpinyà, Cabestany i fins tot Montpeller!


Sempre recordaré el dia que va demanar a Jean-Paul Alduy.' Monsieur le maire, connaissez-vous le sens de l'expression tocamanetes? Se dit d'un homme politique en campagne électorale qui a la poignée de main facile. ' La seua conversa, on evocava les ombres dels seus mestres —Josep Sebastià Pons i Enric Guiter— et passaveja per la dialectologia, el teatre, els viatges a països llunyans. Quan havia mirat de parlar-li de dones amb el malaguanyat Robert Avril, m'havia respost amb un somriure trist ' Les dones rai, voràs quan tindràs més de quaranta anys. ' Renat, aquesta serà l'única discrepància que tindré amb vós.


Ara que s'ha mort, deixant-nos sols amb la nostra pena, ens quedaran els seus diccionaris bilingües franco-català escrits en col·laboració amb el professor Cristià Camps, el seu diccionari d'expressions i sobretot el seu excel·lent Vocabulari rossellonès, fruit de tants anys de lectures i de converses amb els pagesos, artesans i pescaires del nostre país.


Joan Daniel Bezsonoff