VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 09-05-2012 à 16:15:00

El desastre


E-notícies, 9/05/2012


Els lectors més vells potser recordaran la catàstrofe de la presa de Malpasset , la ruptura de la qual el 2 de desembre del 1959 va causar la mort de 423 persones. Quan es va inaugurar aquest pantà el 1954, la bona gent de Frejús s'alegrava que haguessin transformat la vall del torrent Reiran ( àlies Reyran) en reialme dels presseguers. A la tardor del 1959 va ploure sense parar a la Provença. Quan les autoritats van decidir d'obrir les comportes, era massa tard. La presa va petar i, a les 21 h 13 mentre la gent mirava el programa 'La piste aux étoiles ' (que recorden tots els francesos de la meua generació) una onada de quaranta metres d'alçària va davallar per la vall fins a la ciutat de Frejús que va devastar vint minuts més tard.


Fins i tot la gent que no sap francès, podrà mirar amb emoció els dos enllaços al peu d'aquest article. Tota una època hi reviu amb els soldats que porten el mateix uniforme que els seus companys a Algèria, els trens d'antany, els cotxes vells, els camions. Molts testimoniatges m'han emocionat com aquest home que va anar al cinema a Sant Rafèu i, en tornar a casa, es va retrobar òrfe i sense domicili. Endevinem l'horror davant del centenar dels petits cadàvers dels infants agrupats en la mateixa sala.


Trenta anys després de la meua primera visita, he volgut tornar a Malpasset. El nom ja és inquietant. Malpasset en la llengua de Mistral com en la de Voltaire significa literalment ' passar malament ' L'expressió corrent ' ça s'est mal passé ' vol dir ' ha anat molt malament.'


Avui en dia, els rastres de la tragèdia apareixen pertot. Camines per la garriga i topes amb trossos immensos de formigó, aixetes rovellades, lavabos, bidets, instruments incomprensibles. A la presa mateixa, sinistra com el llac al començament del Planeta dels simis, les ruïnes es drecen, vergonyoses, amb un forat immens al centre.



Un cop més l'home s'ha cregut més fort que la natura. Als barrris inundats el 1959, només els monuments de l'època romana han sobreviscut al desastre. L'amfiteatre, els pilars de l'aqueducte, la porta d'Orée (sic) n'han vist d'altres.


http://www.youtube.com/watch?v=EhixFi8rtDc

http://www.youtube.com/watch?v=5mAh3Bt9bQk

 

 





 

Commentaires

Mitrophane le 09-05-2012 à 18:25:30
Tens tota la raó company, però l'etimologia francesa, falsa i tot, és molt suggeridora.


Bonus Homerus quandoque dormitat..
Joan-Carles Martí i Casanova le 09-05-2012 à 17:44:51
Doncs, Joan-Daniel, la culpa de que m'haja enganxat al teu blog la tens tu i ara no et queixes perquè m'interesse el que dius i n'opine. ;-)


Tan sols una cosa, mestre, "mal passet" vol dir "un mauvais petit passage". Un pas -com els Malpàs catalans- té el sentit de passatge geogràfic entre muntanyes.


O siga que "de passar-ho malament" res de res per molt que l'experiència en un passatge dolent faça que un haja de patir.


Aquest Malpasset -de dimensions reduïdes en occità i en català- ja devia ser un lloc perillós o penós d'antic. Amb el nom, els de la contornada i els d'altres indrets de la mateixa llengua ja estaven avisats.

Aquests fets m'interessen perquè mentre plovia a la Provença, a la tardor de 1959, jo complia el meu primer anyet de vida un 17 de setembre, quan l'estiu es vesteix de primavera d'hivern.