VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 17-01-2012 à 20:49:30

Maurice Chevalier

                                E-notícies, 18/01/2011


Fa poc un periodista ha demanat a Charles Aznavour que comença a tenir una edat ' Monsieur Aznavour, que restera-t-il de vous après votre mort? ' Amb un somriure trist i lúcid, el gran artista ha respost ' Res. No quedarà res de la meua obra tret de quatre cançons. I encara... ' Per reblar el clau, Aznavour ha afegit ' Qui recorda Maurice Chevalier a hores d'ara? El 1930, era el francès més famós al món, i només Hitler i Charlot eren més coneguts que ell.' Enguany farà quaranta anys que Maurice Chevalier ens va deixar. A França, la gent que té menys de quaranta anys ni sap qui era. La majoria dels meus almunes de 17 anys amb prou feines coneixen Fernandel ' l'home que fa publicitat per l'oli d'oliva? ' demanen, perquè uns publicistes han fet servir extractes de les seues pel·lícules per a vendre una marca d'oli a França.

Llevat d'uns títols com ' Donnez-moi la main Mam' selle ' o ' Ma pomme ' les cançons de Maurice Chevalier s'han envellit molt. Qui escolta encara discos seus? Tenia una veu desagradable d'ànec torturat, amb un accent parisenc exagerat.

En canvi, les seues pel·lícules conserven tot el seu talent. A ' Love in the afternoon ' (àlies 'Ariane') de Billy Wilder, interpreta el pare de l'Audrey Hepburn enamorada de Gary Cooper. He descobert recentment que, si el gran Momo parlava un anglès parisenc infecte en públic i als seus films, s'expressava en un anglès perfecte en la vida privada. Aquest Momo! De les seues pel·lícules franceses, m'agrada particularment ' Le silence est d'or ' de René Clair on emociona els espectadors amb el seu paper de vell galant.

Valgui la comparació estranya, Maurice Chevalier em recorda la trajectòria política del president François Mitterrand. En la seua actuació va saber encarnar les ambigüitats i els dubtes dels francesos durant l'ocupació alemanya. El 1940, es va mostrar clarament partidari del mariscal Philippe Pétain amb una cançó com ' La chanson du maçon' elogi de la nova França que estaven edificant sota la direcció paternalista del vell mariscal. En arribar l'estiu del 1944, Chevalier va crear la cançó més emblemàtica de l'alliberament ' Fleur de Paris'. Déu n'hi do! ' C'est une fleur de chez nous / Elle a fleuri de partout / Car c'est la fleur du retour / Du retour des beaux jours / Pendant quatre ans dans nos cœurs / Elle a gardé ses couleurs / Bleu, blanc, rouge, elle était vraiment avant tout / Fleur de chez nous. '

A la fi de la seua carrera, per tal de no distanciar-se massa de la competència, va enregistrar un rock and roll que constitueix una peça d'antologia.