VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 05-10-2011 à 22:45:31

Com ha canviat en Leccia!

Vicent Montesinos

 

 

 

El comandant Valls torna a Algèria en aquesta nova novel·la de Joan Daniel Bezsonoff. Torna per participar en la guerra bruta contra el FLN, i aquesta guerra bruta el portarà a un periple per diferents ciutats europees i d'altres de nord-africanes. Valls sembla menys romàntic en aquesta entrega, potser ja està escarmentat dels fracassos amorosos de les entregues anteriors. Està més dedicat a la seva feina que no a anar darrere del faldilles (tret d'alguna excepció). Però ara, la sorpresa, almenys per mi, és el canvi d'aptitud del seu amic Leccia, que de dir:

-Els grecs i els romans tocaven de peus a terra. L'Enneas va deixar a Dido a Cartago sense fer romanços...Ja t'ho he dit sovint, Daniel...Si tenia el poder, enviaria els enamorats en un camp de reeducació a pagès.

..a enamorar-se i posar en perill la missió del seu company en que ell participava.

L'autor continua sense tenir pels a la llengua per parlar de les brutalitats de la guerra, tant d'un costat com de l'altre:

...Un jove pastor -dotze anys a tot estirar. passava. en Lécuyer va desenfundar la pistola i va apuntar, calmós, el minyó. No vaig tenir temps per intervenir. Ja l'havia mort. Li vaig posar el meu revòlver contra la templa.
- No ho tornis mai a fer això, em sents? Nosaltres fem la guerra. Fem la guerra als homes i no als nins i a les dones...Amb fills de puta com tu acabarem perdent Algèria....
Un vell moro venia d'apareixer. Plorava.
-La força és l'únic llenguatge que comprenen aqueixos salvatges...
-Ara són francesos, com tu i jo, Lécuyer.
-Propaganda d'en De Gaulle!

I de pas parla sobre la situació política que va desembocar en la independència d'Algèria i el adveniment de la cinquena república pel general De Gaulle.

http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/206115

 

Commentaires

vicent le 06-10-2011 à 13:51:38
gràcies per publicar les meves dèries.