VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 23-09-2011 à 19:51:17

El personatge que odiava els espanyols

Article de Xavier Rius a E-notícies, 23/09/2011

 

 

 

 

 

 

El català és viu -i ben viu- a la Catalunya Nord gràcies a autors com Joan Daniel Bezsonoff (Perpinyà, 1963) o Joan Lluís Lluís. Bezsonoff acaba de publicar ara "La melancolia dels oficials", una novel·la ambientada en la guerra d'Algèria que comença amb una 'heretgia' adreçada al general De Gaulle: "Vós sou el pitjor canalla de tota la història de França, el papa dels mentiders, l'emperador dels perjurs". Esperem, pel bé de la literatura catalana, que els francesos no el fiquin a la presó.

El protagonista -com el propi autor- és del Rosselló- i en l'obra s'hi poden trobar frases Made in Bezsonoff com: "Com que havia exclòs el suïcidi, havia de viure la manera més agradable possible" o "hauria degollat a sa mare amb un ganivet suís perquè li traguessin aquesta etiqueta infamant" juntament amb mots del país: "podrimener", "cavallar" o "maturranga" que els hauríem d'incorporar al català central.

Fins i tot traspua alguna de les obsessions del propi autor (sexual?: "Mai no he vist un cul com el seu"), sobre la condició humana ("Aquest policia ja no creia en la natura humana"), sobre el país ("va renegar quan va sentir parlar castellà. El cor detestava els espanyols") o familiars ("Hauria tingut una infantesa molt feliç si hagués pogut veure més el pare").

Però els lectors que esperen trobar una obra de caire autobiogràfic com "Una educació francesa", "Els taxistes del tsar" o "Un país de butxaca" s'equivoquen: és una obra de ficció sobre un món, l'Algèria francesa, que va desaparèixer aleshores.

L'escritpor Joan Daniel Bezsonoff -que col·labora també al diari El Periódico i a la revista El Temps- ha publicat també
La presonera d’Alger i La guerra dels cornuts (traduït al francès), que va obtenir el Premi Just M. Casero 2003 i el premi Méditerranée 2004. També Les amnèsies de Déu (2006), guanyadora dels premis Crexells, Salambó i Maria Àngels Anglada. El blog seu bloc és http://mitrophane.vefblog.net/