VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 17-04-2011 à 20:46:06

Un gran llibre per Sant Jordi

 

 

E noticies, 17/04/2011 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Quan era jove, m'agradava deixar manuscrits als meus professors perquè em diguessin el seu parer sobre la meva literatura. Molts escriptors novells han venjat els meus pobres mestre sotmetent-me llibres gens madurs,massa precipitats. Per fi, un valencià desconegut m'ha regalat un gran llibre. Santiago Diaz i Cano, autor de Les memòries d'un porc, és un autèntic escriptor. Avançar un pronòstic sempre és arriscat, però em sembla que aquesta novel·la, malgrat el títol inutilment provocador, trobarà el seu públic. Aquest llibre, molt original, apassionant, es troba a la confluència de molts gèneres. Moltes veus de la modernitat s'hi aiguabarregen i el resultat m'ha seduït. Al començament, descobrim una educació valenciana a la fi del franquisme, a la manera dels millors relats autobiogràfics de Manuel Joan Arinyó com Les nits perfumades amb una conya mai agressiva.' No és que em molestara gaire, que em prenguera per un badoc, puix que la meua opinió sobre ella tampoc no era gens afalagadora: si voleu que us diga, una puta xafardera. 'A poc a poc, l'evocació nostàlgica, sempre temperada per un humor deliciós, es va transformant en una epopeiea eròtica, pornogràfica i tot, on la poesia, l'amor de l'humanitat, la compassió airegen el relat, l'enlairen...La novel·la va molt més enllà de l'animalitat immediata, ' d'eixa etapa en què un preadolescent l'estacaria pel forat d'una màquina d'embotir sense pensar-s'ho dues vegades. ' El narrador s'enamora de les seves amants i en parla amb els accents d'una poesia urbana commovedora.

Santiago Diaz i Cano fa servir el magnífic català tropical que anomenen valencià i li dóna una plasticitat, una comicitat extraordinària. Per fi, un desconegut publica un llibre que puc aplaudir amb entusiasme i ara demano a tots els coneguts ' que has llegit Diaz i Cano? '

 

 

Memòries d'un porc

Santiago Diaz i Cano

Editorial de la UAB

Barcelona, 2010

226 pàgines

XVI Premi de Novel·la ' Valldaura-Memorial Pere Calders '

Premi Mitrofan 2010

 

Commentaires

vicent le 20-04-2011 à 13:24:16
em sembla que l'editorial és la univesitat autonoma de barcelona. Jo la conec per les seves publicacions matemàtiques.
un home sobrer le 19-04-2011 à 23:43:29
Joan-Daniel,


M'agrada com escrius, i com que tens bon criteri, em vull comprar aquest llibre per Sant Jordi. Com que l'editorial no és gaire comercial, saps on el puc adquirir?


Salut,


Un home sobrer


PS: Ja toje govoriú po-rysskii.