VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 17-02-2011 à 12:55:32

En la mort de Jordi Barre

E notícies, 17/02/2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Jordi Barre es va morir el 16 de febrer a l'edat de 91 anys. Era el català més conegut a Catalunya Nord amb el mariscal Josep Joffre.  El primer que va gravar un disc en català al Rosselló. Era el 1963.  I el primer cantant nostre que va fer l’Olympia.  Permeteu-me un record personal. L’administració francesa m’havia ‘deportat ‘ al nord de l’estat on me marfonia lluny del país. Un dia de primavera plugenc vaig tenir l'alegria de veure en Jordi en un programa de la malaguanyada Cinq. Cantava ' Crec ' la seua meravellosa versió del poema de Joan Amade, amb vistes aèries del Canigó. Me van emocionar aquestes imatges i aquesta cançó tan lluny del país, sense cap esperança de poder tornar-hi aviat...

 A més d'aquesta cançó, m'agrada particularment, " Abans que sigui tard. " Posseixi una versió on Jacques Fabri  recita una bona traducció francesa del poema de Joan Cayrol entre dues estrofes. La meua cançó preferida, però, és Els mots perduts — al moment precís en què escric aquestes línies perquè d'ací poc podria també triar Deixeu-me el temps. Un aire extraordinari amb lletra seua. 

Voldria concloure parlant-vos un poc de l'home Jordi Barre encara que aquestes consideracions no tinguin res a veure amb l'art. Jordi Barre era un home deliciós, charmant ( l'adjectiu francès el defineix millor que el nostre " encantador " ), un gran artista modest i conscient alhora de la bellesa de la seua música. Un gran català que mai no politiquejava però que, en públic, es va negar a tocar la mà de l'inefable prefecte Bonnet. L'home de totes les solidaritats. El darrer cop que el vaig sentir fou pel desembre del 2009 en un pessebre. Cantava amb una veu intacta, la veu dels balls d'antany a la platja d'Argelers quan el vi blanc és fresc i les noies et fan creure en l'amor, malgrat tot el que sabem de l'existència. 

 

Era un home alegre que s’estimava la vida i la vida l’estimava.

 

 

Commentaires

Quim le 18-02-2011 à 13:33:01
Lamento molt la mort d'un gran català de pedre picada com era el gran Jordi Barre. Es llastimós el poc eco que ha tingut aquesta notícia al sud ...
carles le 17-02-2011 à 13:56:57
Descansi en pau aquest gran home. El vaig descobrir en aquell mític programa d'en Josep Maria Espinàs "Identitats". Temps després, vaig visitar Perpinyà i vaig comprar un dels seus meravellosos discos. Parafrasejant un tema seu: " En Vicens ja no tornarà". Quina llastima!