VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 10-10-2010 à 17:04:09

Besalú, petit Frankfurt

 

Article publicat a E-notícies  10/10/2010

 

 

Un dels grans plaer de la vida és agafar el cotxe i pujar a poc a poc fins a Narbona entre els estanys i el pujols del Baix Llenguadoc, lo païs bassòl que diuen en occità. Quinze anys enrere, vaig mirar de descriure les belleses d'aquesta regió a La revolta dels geperuts, una de les meves primeres novel·les. A partir de Narbona, continueu fins al Somail, prova de les incoherències del centralisme francès. Aquest veïnat deliciós vora el canal del migdia pertany a quatre municipis:

Sallèles d'Aude (Salelas), Ginestàs, Trulhars i Mirapeisset.

El canal corre, decadent, entre els plataners del camí de sirga i les casetes antigues. Al temps dels reis, els vaixells dels correus i de mercaderies ancoraven davant de l'hostal i el pou de gel.

 

foto de Florenci Salesas

 

 

 

Ara, una llibreria extraordinària, molt ben ordenada, una de les més riques de França, s' ha instal·lat en una antiga granja. Hi trobareu llibres en totes les llengües, majoritàriament en francès i en anglès, és clar. Passat Le Somail, continueu per les carreteres departamentals 607 i D5 camí de Pouzols-Minervois (Pozòls de Menerbès) i seguiu la direcció de Carcassona. Travessareu una geografia intacta, plàcida, immemorial, plena de castells, de canals i vinyes. Amb una exageració simpàtica, han anomenat Puichéric, ' la Venècia del Menerbès...' Bufa! Avui, no toca parar a Carcassona. Tothom cap a Tolosa! A la sortida de Pezens, una capelleta és tolerada entre els dos trams de la carretera general. Aquí gireu a mà dreta cap a Moussoulens (Mossolens) i pervindreu aviat a Montoliu. Aquest país d'oliveres i de fàbriques papereres forma part de la llista dels ' pobles de llibres ' com Hay-on-Wye (Gal·les), Bécherel (França), Saint-Pierre de Clages (Suïssa) etc.

Aquests vilatges són claferts de llibreries. Us recomanaré ' La chouette ' , Impasse de la Manufacture,' L'Alcyon 'Rue de la Mairie, Alzeau-Livres vora el pont.

Els preus no m'hi semblen tan exagerats com al Somail.

Us comunicaré una bona notícia.

Ahir (dissabte 9/10/2010), durant l'inauguració de la fira dels llibres Liberisliber (una iniciativa molt interessant i molt ben feta) , Lluís Guinó i Subirós, alcade de Besalú, va afirmar que el municipi treballa per a poder formar part d'aquesta xarxa de ' pobles del llibres ' que honren els països que els acullen.