VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 29-08-2010 à 23:30:18

Conferència de Xavier Pla a Menorca

http://www.psm-menorca.org/noticies/notes-de-premsa/la-novel-la-catalana-te-problemes-de-visibilitat-de-prestigi-so.html

 

 

 

 

 

dissabte, 21 agost de 2010

Xavier Pla va oferir ahir divendres una xerrada al Parc Rubió i Tudurí en el marc dels Sopars a la fresca del PSM-EN

La novel·la catalana gaudeix de bona salut, però també té problemes de visibilitat, de prestigi social i de reconeixement polític. “És una vergonya que, trenta anys després, encara es continuïn repetint esquemes que marginalitzen la literatura catalana i a vegades, fins i tot, la ridiculitzen”. Així ho assegurà Xavier Pla, professor de literatura catalana contemporània i teoria de la literatura de la Universitat de Girona, durant la xerrada que va oferir ahir divendres al Parc Rubió i Tudurí de Maó en el marc dels Sopars a la fresca 2010.  


Convidat pel PSM-EN, Pla va començar la seva intervenció aportant algunes dades que considerà significatives de l’informe anual sobre la literatura catalana elaborat pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Catalunya. En tres anys, per exemple, el número d’editorials ha augmentat en un 9 per cent –n’hi ha 306– i ocupen 6.300 persones. El llibres publicats en català representen un 26 per cent del total i, d’aquests, un 7 per cent correspon a llibres de literatura. En els últims anys, ha augment la venda de llibres en català però, sobretot, s’han incrementat les traduccions: de les 40 obres en llengua catalana que van ser traduïdes l’any 2004, s’ha passat a les 92 de l’any 2009 i, durant aquest any, ja s’han traduït més de cent llibres tant de Catalunya, com de les Illes Balears com del País Valencià. En un anàlisi comparatiu, a Catalunya es llegeix poc en comparació amb els països nòrdics però es porten molts anys d’avantatge respecte la resta de l’Estat espanyol.

Image
Pel que fa a l’àmbit estrictament de la novel·la, el convidat va voler destacar la mort de l’escriptor Baltasar Porcel com un fet fonamental per a la cultura catalana. Per a Xavier Pla, l’escriptor mallorquí era el novel·lista viu més important de la cultura catalana. La seva absència s’ha notat en el debat, en les discussions, en la reivindicació que els autors catalans tenguin prestigi, coincidint en un moment de “desconcert i confusió en el que es confon el llibre de creació amb els productes literaris precuinats”. A més, “els premis literaris han deixat de ser un referent: els finalistes del premi Sant Jordi són millors que els guanyadors i, molts d’anys, qualque obra premiada no es pot ni llegir”, assegurà.

Davant èxits de vendes com el llibre “Olor de colònia” de Sílvia Alcántara, el conferenciant considera que, tot i estar molt ben escrit, “a la novel·la catalana cal exigir-li una mica més” i va anomenar els autors que, des del seu punt de vista, demostren que tenen un projecte al darrera: Francesc Serés, Joan-Lluís Lluís, Joan-Daniel Bezsonoff, Vicenç Pagès, Sebastià Parelló, Ramon Erra, Antoni Pladevall, Pasqual Farràs i Najat El Hachimi. Cap d’aquests autors és barceloní. Per a Xavier Pla,
“és evident que la cultura catalana d’avui es nodreix de tot el territori i que, per tant, la perifèria en el sentit més ampli s’està convertint en el centre de la novel·la catalana actual”.