VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 28-08-2010 à 19:00:21

Cal tancar les escoles?

Article publicat a E-notícies,   28/08/2010 

 

 

 

D'ençà que el vaig llegir fa uns quinze anys, el poema ' Una closa felicitat no és ben bé del meu món ' de Salvador Espriu m'obsessiona. Penso sobretot en els versos següents. ' Quan al capvespre torno / del meu diari odi contra el pa / ( saps que tinc la immensa / sort de vendre'm / a trossos per una pulcra moneda / que arriba ja a valer / molt menys que res?)

El 1 de setembre, hauré de tornar al meu institut on ensenyo francès i català. Com cada any, m'embrutirà una desesperança llefiscosa. Cada any, torno a viure el mite de Sisif sense la grandesa èpica del mite. Fa 22 anys que això dura...Abans rai. Podia estudiar amb els meus alumnes Britannicus de Racine o Le Cid de Pierre Corneille. Ara no entenen el francès clàssic. No dominen les bases de la gramàtica i de l'ortografia. No conec cap jove francès capaç d'escriure un full sense cometre faltes greus. Llur ignorància cultural és abismal. A propòsit d'abisme, he descobert que els meus alumnes desconeixen aquesta paraula així com 'precipici'. Encara saben què és una muntanya?

Per a mi, un bon professor ha de seguir tres eixos.

1/ tenir una calma suficient, les marques exteriors del respecte.

2/ fer arribar els alumnes al nivell de l'examen perquè aprovin

3/ interessar-los

Quants professors poden realitzar aquests tres objectius alhora? Generalment, els alumnes estudien, però s'avorreixen molt i ho obliden tot passat un mes. Els puc interessar, apassionar i tot quan els explico la meva vida, el meu servei militar, acudits, però ens allunyem llavors de l'examen...Tant se val. Tots els governs francesos des del 1968 han decretat que tots els alumnes tenen les mateixes capacitats intel·lectuals. L'any passat els professors vam rebre instruccions oficials. No podem donar al batxillerat una nota inferior a 4/20 perquè és ' une note humiliante.' Així si algun candidat escrivís ' me c. en tots els professors ' l'hauria de notar 4/20. Quan hem de corregir un paquet de còpies, hem d'assolir la mitjana mínima d'11/20 passi el que passi. Un dia o l'altre, presentaré el meu gat a l'examen. Segur que l'aprovaran aviat ...

 

                                                                    Un poc de paciència O'Malley, aviat tindràs el Bac com tothom...

 

Commentaires

Desanti le 29-08-2010 à 09:02:27
Cal tancar totes les escoles franceses a la Catalunya del Nord!