VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 27-07-2010 à 17:54:40

Entrevista amb Xavier Rius, e notícies

 Entrevista amb en Xavier Rius, e notícies, dijous 22 de juliol del 2010 a Perpinyà

 

 http://cultura.e-noticies.cat/els-catalans-canviem-de-llengua-massa-rapid-43193.html

 

 

 

                                                    foto d'en Florenci Salesas

 

Si es vol saber com està el català a la Catalunya Nord, cal llegir Joan-Daniel Bezsonoff (Perpinyà, 1963). Sobretot 'Un país de butxaca' (2010) o 'Una educació francesa' (2009), però també d'altres obres perquè ha esdevingut ja un autor prolífic.

De família d'origen rus, descriu l'asfíxia a la que està sotmesa la llengua catalana. La prova és que, al Cafè de la Poste, la principal cafeteria de Perpinyà, hem hagut de demanar el Perrier en francès. "A Perpinyà el francès és aclaparador", admet. Em la seva opinió està amb "respiració artificial".

En una entrevista al programa 'La cadira elèctrica' d'e-notícies, Bezsonoff, tanmateix, es optimista: s'està perdent el català "dels avis", però està de moda "entre els joves". Com d'altres autors de la Catalunya Nord, considera que l'ideal seria que "el Principat sigui independent", però cal "tocar de peus a terra": "No crec que la Catalunya Nord pugui formar part d'un estat català independent", continua.

El novel·lista també es molt crític amb TV3 perquè "fa talls publicitaris a cada moment" i assegura que "l'únic que pot salvar el català és la voluntat dels catalans". "Els catalans afavorim la desaparició del català", afegeix perquè canviem de llengua massa sovint. "Som massa educats, baixem del burro massa ràpdi", insisteix en posar un exemple sobre la Cerdanya. També és mostra pessimista sobre la situació del català a Andorra: "al Principat quasi mai parlo en castellà, només a Andorra".

 

 

foto d'en Xavier Rius