VEF Blog

Titre du blog : Can Mitrofan, el blog de Joan-Daniel Bezsonoff
Auteur : Mitrophane
Date de création : 05-03-2009
 
posté le 12-07-2010 à 13:41:54

Variacions monegasques

 

 
 
       Els biògrafs de Frank Sinatra li solen retreure dels seus lligams amb la mafia. Em sembla més reprensible la seua amistat pels Grimaldi. Saber que, a Hight Society, va cantar Your'r sensational  per a la Grace Kelly m'aigualeix la cançó. 
La Kelly, arribista fotogènica, representava els seus papers amb tanta convicció com un buscall. La van presentar com una mitja santa...Hauria fet millor de mostrar a l'Albert com potonejar una minyona i de vigilar les seues filles. 
       La Carolina, li hem de fer justícia, era molt bonica. Molt més que sa mare. Quants adolescents, lectors de Paris-Match o  Hola, han somiat amb les fotogràfies dels seus esbargiments amb actors, cantaires o jogaires de tennis? 
Casada amb un arlot, va obtenir del Vaticà el divorci. Pagant, el polonès canta.

       L'Estefània se prenia per una artista. Va enregistrar un parell de cançons amb el seu filaret de veu foradat . Va exhibir els seus ous ferrats, a totes les platges del planeta, abans de sucumbir a un peixoner, que feia una cara nova als paparazzi que no pagaven pas prou car les imatges de les seues penes i alegries. Al principat, tot dóna benefici.

       Malgrat els seus fums, S.A.S Rainier, príncep de M¢naco, no era pas un Grimaldi sinó el descendent d'en Goyon, un gros masover de Normandia. En el millor dels casos...
El seu consell d'administració mai no ha fet res per a protegir l'occità, segona llengua oficial del país sota el nom de "monegasc", ni lo figon, el dialecte genovès establert el segle XI, que parlaven encara alguns vells quaranta anys enrera. Sa Majestat s'interessava més pel circuits automòbils. 
      
       La seua vila, un lloc màgic antany, l'ha transformada en podrimer esnob, en residència dels gangsters, en gratacels metastàtics, on la llibertat de la premsa no existeix pas.
Monsenyor Rainier va exigir que la televisió francesa acomiadés el periodista que, l'endemà de l'accident de la Grace, havia comparat el seu destí amb una mala opereta.
Qui sap que la venda de Le Canard Enchaîné i L'Humanité‚ és encara prohibida can Goyon? 
En De Gaulle, per a compensar l'abandó d'Algèria, havia amenaçat el fals Grimaldi d'envair els seus casinos, els seus bancs i el seu museu oceanogràfic si continuava ignorant les beceroles de la democràcia.
       
       Quan n'hom compara els Països Catalans amb el Principat de Mònaco, que té fronteres reconegudes internacionalment, no podem estar-nos
de considerar que la història del món és mal feta.